Novi Sad
05.07.2011.
07:26 > 07:26
Iako većina Novosađana nema ništa protiv transplantacije organa, slabo ko se odlučuje da i potpiše donorsku karticu.  
  • Dejan

    05.07.2011 13:57
    -
    http://youtu.be/u__CqHLifsY
  • Dejan

    05.07.2011 13:57
    -
    http://youtu.be/eUYUYp9cpzQ
  • donor

    05.07.2011 13:41
    za neinformisane
    samim potpisivanjem donorske kartice niko NIKO pa ni vi koji ste je potpisali nemate podatke o podudarnosti organa, cak ni krvnu grupu. Neznalice PITAJTE! Pitati nije sramota. Uporedjivanje krvi i tipizacija tkiva se vrse tek kada porodica pristane, ukoliko pacijent nema donorsku karticu, a zbog Nane i slicnih trebace jos vode da protece dok se ovaj narod ne dozove svesti. ali ona ima pouzdane i proverene izvore u KAMENICI. PSSSSSSSSST
  • e, bas necu

    05.07.2011 12:42
    sta cu moram - mirodjija
    Onoliko koliko me interesuje sam informisana - i ja i moja porodica. I u mnogo donorsko svesnijim zemljama postoje malverzacije a kamo li da nece biti na ovim prostorima (mislim na podrucje bivse SFRJ bez razlike ne samo na Srbiju)! Tako da nije dovoljno samo biti informisan, treba tu jos mnogo vode Dunavom da protece da sve bude po nekom redu i zakonu...
  • 05.07.2011 11:30
    @ Dejan
    Dejane, promasio si temu. Razmisli malo na kontra stranu! Naravno da niko nece uzeti organe koji mu ne odgovaraju. Ali, ako mu neciji organi odgovaraju(podudarna krvna grupa, a onda i ostale analize koje se lako mogu dobiti analizom krvi donora)a pri tom ima novca da to i plati, ne bih ni da razmisljam o tome...
    @Donor je to lepo objasnio na plasticnom primeru.
  • z

    05.07.2011 10:46
    a neki kontakt
    Jesam li ja ćorav ili ne vidim broj telefona ili mail gde mogu da se javim; ima rezultati istraživanja, kaže ovaj, kaže onaj, ali ne vidim najvažniju informaciju...
  • Begečka nana

    05.07.2011 10:44
    @ Dejan
    Dejane, ne lupetaj ti, mnogo si plitak! Naravno da niko neće prihvatiti organ koji mu ne odgovara. Niti će doktor presaditi organ koji ne odgovara. KAKVA SPEKTAKULARNA BUDALAŠTINA!!!
    Radi se o tome da TVOJ organ može da odgovara nekome, ali ti si, ebg, još uvek živ. E, sad, ako je taj neko političar, takjun ili neki drugi bogati srpski mag, ko ti garantuje da nećeš nekim "nesrećnim" slučajem biti donor organa za njega ili nekog njegovog bližnjeg, kad već imaš i karticu. Lekari? Ma, važi, slobodno potpiši unapred da doniraš organe, tebe niko u tome ne sprečava, meni ne pada na pamet, jer, nažalost, živim u Srbiji! Kod nas bi i nakovanj pokvarili, a kamoli neku pozitivnu inicijativu.
  • Dejan

    05.07.2011 10:13
    Zaista
    Nana lupeta,vidi se da nije upucena ni malo u temu! Pitaj nekoga ko ide na dijalizu i sve ce ti biti jasno. Kakva zloupotreba,niko nije lud da prihvati organ koji mu ne odgovara,pa nije to kikiriki,ogromne su komplikacije,ni pacijentu ni doktoru nije u cilju da propadne organ ili jos gore da unisti ljudski zivot.Velika tema,odlicna tema,informisite se malo pre lupetanja po tastaturi!
  • che

    05.07.2011 09:00
    begecka nana ne seri
  • Begečka nana

    05.07.2011 08:15
    Veoma osetljiva tema, nikom ne trebalo!
    Ja mislim da je dovoljno da porodica i najbliži ZNAJU da neko želi da donira organe, ako mu se, ne daj Bože, nešto desi. Zaista ne shvatam čemu ova fama, lekari su tu da pitaju, porodica da odobri ili ne odobri. U Srbiji je po istraživanjima najveća korupcija upravo u zdravstvu. Potpisati ovako nešto u Srbiji, po mom mišljenu nije bezbedno, dokle god se korupciji ne stane na rep. Ljudskim životima se često trguje, pa imali smo slučaj Kamenice, i još uvek ga imamo kao javnu tajnu. I nikom ništa. Dok se to ne promeni, neće se ljudi odazivati na ovakve apele. Da li lekari zaista pitaju porodicu nekoga čiji se organi mogu iskoristiti, da li bi ih donirali, ili idu po sistemu-nemam ja ništa od toga, nek se neko drugi smara time. I skoro sam sigurna da ne raspolažu podacima koliko je organa u protekloj godini moglo da se iskoristi, ali nije, zbog nemanja ovih kartica ili neobaveštenosti porodica. Interesantna tema za istraživačko novinarstvo (kojim takođe neće niko da se smara).
  • @Donor

    05.07.2011 08:05
    To je malo za razmisljanje,mislim malo vise nego sto nam svake nedelje serviraju Tijanic&Co.Ima jedan dobar amerski film,radjen kao crna komedija,gde se bolesnik koji je greskom proglasen mrtvim budi na "donorskom" stolu a lekari ne priznaju da je ziv jer je potpisao karticu (u Americi rutinski dobijate to na potpis uz vozacku dozvolu pa onda imate popust na registraciju i kojesta oko 20 posto).Vrhunac je kad lekari tog nesrecnika jure po gradu sa skalperima i nozevima i kazu "Stani,tvoj bubreg,tvoje srce,to je moje letovanje na Floridi,Bahamima,novi Krajsler" itd.JA ne bih da me neko proglasi mrtvim da bi letovao na Sejselima,ako bas ne mora.Ovo nije bilo iz zlobe-ko razume shvatice.
  • Bella

    05.07.2011 07:59
    Donor
    Ja imam donorsku karticu od 2008. godine! I moja porodica je informisana o mojoj zelji da nakon smrti doniram svoje organe!
  • Nata

    05.07.2011 07:50
    Stvarno, gde ste?
    Kako da budemo obavesteni kad radije pratimo PINK nego nesto ozbiljno da gledamo. I ja sam donor. Informisite se i pridruzite. Od prayne price nema nista.
  • donor

    05.07.2011 07:42
    (ne)svest
    Gde ste sada komentatori? Evo prilike da uradite nesto konkretno i humano, ali vas ovakve teme ocigledno ne zanimaju. Ja se pitam zasto su Novosadjani neobavesteni? Ako neko stvarno nesto zeli uvek postoji nacin da se raspita i da dodje do toga. Nazalost mi zivimo u strasnim uslovima, imamo velikih briga:sta je rekla komsinica, ko je pogledao popreko strinu njene ujne u 100-toj spanskoj,siroti, nemamo para za letovanja, zimovanja, internet sate i kompjutere, a ti bolesnici - sta? Njima treba kao samo jedan organ! I jos kukaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna